Medelhavsbröd
med oliv och tomat

[ tillbaka ]


5 dl vatten
50 gr jäst
1 msk olivolja
1 tsk salt
1-2 vitlöksklyftor
1 1/2 dl grovhackade gröna oliver med pimiento
2 msk hackade soltorkade tomater
12-13 dl vetemjöl special

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 250 grader

2. Värm vattnet till 37 grader. Smula ned jästen
i en bunke och tillsätt lite av vattnet och rör om
tills jästen har smält.

3. Tillsätt resten av vattnet, oljan, saltet och pressa ned vitlöken. Tillsätt också oliverna och tomaterna.

4. Häll i nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen). Arbeta degen tills den blir smidig och släpper från bunken. Jäs under en bakduk i en timme.

5. Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda den ordentligt. Forma 2 st runda bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa utan bakduk ca 30 minuter.

6. Snitta brödens yta på några ställen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Ta ut plåten och pensla bröden med kallt vatten. Sänk sedan temperaturen till 175 grader och grädda bröden i ytterligare ca 25 minuter.


[ tillbaka ]